Boek: Trage schildklier – Broda Barnes

Boek: Trage schildklier

boek trage schildklier Koude handen en voeten? Tintelingen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een te trage schildklierwerking. Al decennia een niet herkende ziekte. Eén van de meest voorkomende symptomen is koude handen en voeten, tintelingen en vermoeidheid. Die vermoeidheid kan variëren van betrekkelijk licht tot ernstig. Het kan zó geleidelijk aan ontstaan dat iemand, die geen plotselinge, snelle achteruitgang in energieniveau bemerkt, er toe komt om vermoeidheid als een − voor hem of haar − vrijwel normale toestand te zien.

De arts Broda Barnes heeft zich gespecialiseerd….

…. op hypothyreoïdie, de medische naam voor een trage schildklierwerking. Decennia lang heeft hij patiënten onderzocht en is zodoende tot de inhoud van dit boek gekomen. Hij stelt dat 40% van de Amerikaanse bevolking aan hypothyreoïdie lijdt. Waarom zou dat dan ook niet in Nederland en België zo zijn?

boek trage schildklier

Maar geen paniek, dokter Barnes is beroemd geworden om zijn simpele thuistest, waarbij iedereen zo kan zien of de schildklier, wel één van de meest belangrijke organen, te traag of misschien wel te actief is. Zo beschrijft dokter Barnes ook de onvoorstelbaar vele symptomen die kunnen ontstaan als dat ene orgaantje niet genoeg hormonen produceert. Dit boek was tijdens het verschijnen al een klassieker. Maar in de afgelopen decennia heeft het wereldwijd bewezen dat het een topklassieker is waar al miljoenen mensen mee geholpen zijn. Een echte aanrader.

In de uitzending van gezondheid radio van 2 juli bracht ik het boek ter sprake met Mike Donkers die weer een vinger in de pap bleek te hebben en het boek zelfs aanbevolen had bij de uitgever. Het boek daterend uit 1976 blijkt door de jaren heen (helaas) nog niets aan kracht ingeboet te hebben. Het is inderdaad een openbaring als je dit leest en je mond valt open van verbazing. Vraag; “Dat een deel van je leven, soms 30, 40 jaar letterlijk verpest wordt door zo’n eenvoudig gegeven?” Mike; “Succesboeken heeft natuurlijk nog een ander boek uitgegeven wat te maken heeft met hormonen namelijk Bijnier Uitputting en ja, dat zo’n klein lichaamsonderdeel verantwoordelijk kan zijn voor zoveel ruinatie van je gezondheid. Het geeft aan hoe complex en hoe belangrijk en essentieel eigenlijk het samenspel van hormoonklieren is. En hoe zeer het ons leven, ons functioneren, ons gedrag, de manier waarop we denken, alles kan bepalen. “Je schijnt het heel eenvoudig zelf te kunnen meten met de thermometer?” Ja inderdaad en bij veel mensen is de lichaamstemperatuur ‘s ochtends vroeg dramatisch. De schildklier regelt eigenlijk drie belangrijke lichaamsfuncties. Dit is heel simpel uitgedrukt moet ik zeggen hoor maar om het even eenvoudig te houden. Heel belangrijk is de regeling van de lichaamstemperatuur, de hartslag (bloedcirculatie) en het tempo van de spijsvertering. Dit zijn dus allemaal essentiële functies die in de soep lopen als de schildklier niet goed functioneert”.

Ik ben al jaren een fan van de NES scan dus een mailtje gestuurd naar Rian Bruijne met de vraag; “Hoi Rian, Ik ben een boek aan het lezen over de trage schildklier. Ze schrijven dat dit veel voorkomt. Is dat iets wat jij ook kunt bevestigen met de vele NES scans die je maakt?

Beste Henk,
Inderdaad zie ik deze klacht heel veel terug in de praktijk en is dit af te lezen aan de NES-scan. Ook de temperatuurtest is een graadmeter. Wanneer je het rijtje klachten herkent weet je dat de schildklier om regulatie vraagt. Zowel de Infoceuticals als supplementen kunnen ondersteuning bieden zodat de Thyrax niet nodig is. Met vriendelijke groet,

Prevent Care
Rian Bruijne van Dorst
Orthomoleculair en Biofysisch Geneeskundige

Een frappante passage in het boek vond plaats in 1950 waar de schrijver Broda Barnes ontdekte dat onder zijn behandelde trage schildklier patienten een hart aanval een zeldzaamheid bleek te zijn dit terwijl op het stijgende landelijke gemiddelde dit als ‘normaal’ gezien kon worden.

Een andere krasse uitspraak uit het boek: “Als meer artsen zouden voorschrijven wat zij zelf eerst hebben uitgeprobeerd, zouden er veel minder toxische, nietr lichaamseigen chemicaliën worden voorgeschreven”.

En nog een uitspraak die iedere arts en patiënt aan het denken zou moeten zetten: “Aspirine kan hoofdpijn verlichten, antibiotica kunnen een infectie verhelpen en nitroglycerine kan de pijn op de borst van het hart verlichten. We krijgen echter geen hoofdpijn, infecties en pijn op de borst door een gebrek aan aspirine, antibiotica en nitroglycerine in ons systeem”.

Als deze methode bij een arts met verstand van zaken zoveel succes kan genereren dan kun je je gerust afvragen of dokters en hun patienten wel de potentie hebben om in alle redelijkheid na te kunnen denken (?).

– Henk Mutsaers

Succesboeken: Trage schildklier