BNR gezond: Krijgen vitamines nu eindelijk aandacht in de gezondheidszorg?

 

BNR: Krijgen vitamines nu eindelijk aandacht?

BNR gezond Nutri Uitzending BNR gezond over Nutriprofiel
De uitzending van 08-07-2015 begint met de oeroude negatieve boodschap: “Fan van voedingssupplementen? Dat is niet zonder risico’s hoor”, een ironisch gebrachte boodschap die Harmke duidelijk vrolijk stemt. Nutriprofiel, in de basis een zeer goed initiatief maar er zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

BNR gezond nutrirpofiel
De juiste voeding

Harmke Pijpers praat je in een half uur bij over de laatste digitale zorgontwikkelingen en nieuwe methodes om gezond te worden en te blijven.

De uitzending vangt aan met opnieuw een vastgeroeste stelling dat we vitamines nodig hebben maar “het slikken van extra vitaminen met de juiste voeding niet nodig is”. Een opmerking die getuigt van het herhalen van een oud vastgeroest dogma waar alle journalistieke onderzoek ontbreekt. Mijn persoonlijke leefstijl weerspiegeld de leefstijl van minder als een half procent van de Nederlanders en het is me nog nooit gelukt om een perfecte voedingsstatus te bereiken waar alles in balans is en zich geen enkel gebrek vertoont. Sedert 2001 laat ik dit ieder jaar preventief onderzoeken. Het rapport uitputting van onze landbouwgronden uit 1936 is nog nooit weerlegd dus er is wel een kans dat de de opmerking “de juiste voeding” een uit de lucht gegrepen stelling is.

De volgende stelling dat voedingssupplementen volop aangeboden worden en volop geslikt kan ik echter wel onderschrijven. Ten eerste zijn er onder die supplementen vele synthetische -onnatuurlijke vormen – en ten tweede gaat het bij vitaminen altijd om een balans – teamwerk dus. Vergelijk het met een voetbalteam, een enkel speler kan het gehele spel bedreven. Gelukkig zijn er ondanks dit ongecontroleerde gebruik nog geen doden gerapporteerd bij het gebruik van vitaminesupplementen, iets wat helaas niet gezegd kan worden van medicijngebruik waar ik Harmke echter nooit een ironische uitspraak over heb horen doen!

“In het ziekenhuis Gelderse vallei in Ede bieden ze patiënten en consumenten een persoonlijk voedingsadvies aan dat er voor zorgt dat je de juiste hoeveelheid vitamines binnen krijgt”.

He, he eindelijk denk ik dan, dat na al die lange jaren wachten vitamines in beeld komen bij de gezondheidszorg, waar de vitamines eigenlijk op de allereerste plaats zouden moeten staan.

“Hoe stel je vast wie wat nodig heeft?

Maag-darm-lever arts Ben Witteman van het Gelderse Vallei ziekenhuis waarom hij het Nutriprofiel gebruikt bij zijn patiënten? “Bij veel patiënten die wij zien is er vaak een tekort aan vitaminen, of mensen die slecht eten en daardoor ziek zijn geworden. En omdat we vaak niet precies weten dat mensen door de ziekte een gebrek aan vitamine hebben of dat men ziek is geworden door het gebrek aan vitaminen meten we die vitaminen vaak (noot: dus niet altijd?) Met het Nutriprofiel hebben we een soort van aanvullende vragenlijst zodat we kunnen zien of de mensen wel voldoende hebben binnengekregen. De combinatie tussen het meten in het bloed maar ook weten wat ze binnenkrijgen geeft ons informatie of er een onderliggende ziekte is of dat er gewoon een slecht voedingspatroon is”.

Wat ik al vermoedde is dat de betreffende arts het laboratorium opdracht geeft aangaande de vragenlijst om bepaalde vitamines te analyseren. Het geheel profiel analyseren is vrij kostbaar weet ik van een test die ik zelf heb laten doen in 2001.

Dat de voeding eindelijk een rol speelt bij het geneesproces van mensen is een goede zaak chapeau! De gebruikte meetmethode is er echter nog een uit de oude hoed. Een vragenlijst en daaraan gekoppeld een beperkt bloedonderzoek. Want wat zegt een bloedonderzoek nu eigenlijk ten aanzien van vitamines, dat er voldoende is waargenomen in het bloed, het brandstofmengsel dus. Of echter de stofwisseling daar daadwerkelijk iets mee gedaan heeft over een langere periode is totaal niet bekend. Bij het SpectraCell laboratorium in de VS wisten ze in ieder geval wel wat er gebeurde bij de meting van een select groepje vitaminen en mineralen omdat men daar de witte bloedcellen onderzocht en dus na de stofwisseling over een langere periode van 4 tot 6 maanden inzicht verkreeg. Een test onder bijna 90.000 mensen gaf daar te zien dat 99,5% een mineralen gebrek had en 74,5% vitaminegebrek.

Deze test heb ik persoonlijk ook drie maal laten uitvoeren en is nu vervangen door een energetische test waarbij alle invloeden van binnen maar ook van buiten worden meegewogen. De voeding, e nummers, GMO invloeden, het functioneren van het immuunsysteem, darmstelsel, nieren, en elk ander belangrijk orgaan, stress, elektrosmog, het milieu, gifstoffen dus, kortom een totaal beeld. Je vraagt je dus eigenlijk af waarom zulke moderne methoden niet toegepast worden in een ‚modern’ ziekenhuis om in de eerste plaats deze oorzaken op te sporen voordat men ook maar met een enkele behandeling aanvangt?

Aan het woord komt ook Michiel Balvers onderzoeker en medeontwikkelaar van Nutriprofiel dat is ontwikkeld in samenwerking met de Wageningen Universiteit. De vraag die bij mij dan gelijk rijst bij het ontwikkelen van een vitaminetest; Welke normen worden er gehanteerd? De aanbevolen hoeveelheden ADH verschilt al per land en deze zijn schandalig laag gesteld. Het woord aanbevolen is in mijn perceptie de optimale hoeveelheid terwijl de norm uitgaat van de minimale hoeveelheid (!)

De hoeveelheid voeding die aangeboden wordt in de supermarkt is voor een relatief klein gedeelte volledig van natuurlijke samenstelling. Er zijn mega veel onnatuurlijke hulpstoffen aan toegevoegd, we hebben te maken met, bestraling, nanotechnologie en Genetisch gemodificeerde voeding wat maakt dat het nog een klein wonder is dat mensen van bepaalde vitamines nog voldoende binnenkrijgen. Het hele spectrum optimaliseren van goede vetten, mineralen en vitaminen [in deze volgorde] met supermarkt voedsel is in mijn ogen een utopie.

Michael Balvers is wel eerlijk in het toepassen van het Nutriprofiel, slechts een viertal vitamines worden er gemeten: vitamine D, vitamine B6, Foliumzuur en vitamine B12. Is de rest van het team niet belangrijk vraag ik mij dan af en wordt de consument / patient hier weer niet de schijn gegeven dat ze gezond eten. Ik denk namelijk dat gebaseerd op artikelen die ik in het verleden heb vertaald 26% scheurbuik heeft, een ernstig gebrek aan vitamine C.

Over het teveel aan vitamines kunnen we kort zijn, we stipten het al aan, zomaar wat gebruiken kan problemen geven maar gebrek aan de juiste vetten, mineralen, spoorelementen, vitamines en enzymen geeft altijd een probleem op de lange duur, en meten is weten, daarin kan het Nutriprofiel dus ook geen totaal beeld leveren helaas.

Michael stipte tenslotte nog een, zoals hij zei: controversieel onderwerp aan over mensen die organische kweekmethodes toepasten dat hun groenten meer nutriënten bevatten dan de massa productie. “De stand van de wetenschap is eigenlijk dat daar geen uitsluitsel over te geven is”. Over biologische voeding had Michael geen cijfers bij de hand wat Harmke jammer vond. Wat ik nu zo jammer vond is dat Harmke haar programma niet goed voorbereid had en zelf met de cijfers van Biologisch voeding op tafel was gekomen. Via elke willekeurige zoekmachine heb je dit echt binnen enkele seconden gevonden.

Ten slotte werd er de vraag gesteld over wat is nu goede voeding? Dat is met de onleesbare, niet eenduidige etikettering, wel of niet GMO meer een spel van Russische roulette geworden. Zozeer dat ik persoonlijk al ben gestart met mijn eigen biologische volkstuin.

In mijn ogen is elke arts die niet eerst de voedingsstatus gegronde aandacht geeft een gevaar voor het genezingsproces. Het zijn dan ook geen geneesheren maar medicijnmannen.

Harmke Pijpers krijgt de duim omhoog dat het onderwerp eindelijk wat aandacht kreeg. Ik kan haar echter het advies geven om zelf een energetisch test te laten uitvoeren want dat weet ik 100% zeker dat die ironische ondertoon voorgoed verdwenen zal zijn in haar stem en plaats zal maken voor een bezorgde toon in de trant van; Krijg ik mijn voedingsstatus in hemelsnaam nog ooit goed?

— Henk Mutsaers

https://www.nutriprofiel.nl/

BNR Gezond Radio interview