Asbest: Veilig omgaan met asbest in en om je huis.


Asbest: Minder schadelijk dan voorheen gedacht, …

asbest verwijderen Wat is gevaarlijker asbest of… de supermarkt ?

Je hoeft niet bang te zijn voor asbesthoudende materialen maar dient er wel voorzichtig mee om te gaan. Zolang je asbest niet beschadigt is er niets aan de hand. Soms kun je het echter niet voorkomen dat er aan asbesthoudende materialen gewerkt dient te worden. Hoe doe je dat veilig?

woning

Kan er bij mij asbest in huis zitten?

Is je woning gebouwd na 1993 dan is de kans dat er nog asbest toegepast is zeer klein maar je weet het nooit zeker want stel dat een doe-het-zelver daarna nog wat verbouwt heeft? [en maling heeft gehad aan de regels].

Waarom werd asbest op zeer grote schaal toegepast?

Asbest zijn natuurlijke vezels die goed bestand zijn tegen zuren logen en hoge temperaturen en werd verwerkt in meer als duizenden producten. Ruwweg kun je wel stellen dat in één op de drie huizen asbest is verwerkt. In de rioleringsbuizen, een schoorsteen in het dakbeschot [bijvoorbeeld rond de dakdoorvoer], onder een kachel of CV ketel maar ook die mooie oude retro strijkplank. De zogenaamde Novilon [merknaam] zeilvloeren en het golfplaten dakje op je schuurtje maar ook nog in oude bloembakken.

De microscopisch kleine vezels kunnen bij inademing tot diep in de longen doordringen, dat is wat ze zo gevaarlijk maken zeker bij regelmatige blootstelling maar er zijn ook mensen die na slechts een enkele blootstelling besmet raakten.

Wat doe je bijvoorbeeld als ……

Als je een oud verweert asbestplaten dakje hebt liggen op je schuurtje? Ga in geen geval zelf aan de gang want de oude platen breken gemakkelijk af waardoor er asbestvezels vrijkomen. Laat deze werkzaamheden uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Zijn de platen nog in goede conditie dan kun je ze eigenlijk beter laten liggen. Na 2024 komt er mogelijk een verplichte verwijdering.

Je wilt een dak kapel laten plaatsen maar je dakbeschot is van asbesthoudend materiaal. Overleg of de aannemer er een hele plaat uit kan halen. Moet er echter gezaagd worden dan kan je hele bovenverdieping besmet raken met asbestvezels. Niet erg slim als de aannemer aangeeft dit wel te willen doen.

Voor meer vragen en antwoorden zie dit pdf file:

Waarom is asbest verwijdering zo kostbaar?

Zie het handboek voor asbest verwijdering en deze vraag zal je onmiddellijk duidelijk worden.

Hoe gevaarlijk is asbest?

Ondanks het bovenstaande betoog [ik heb zelf ruim drie jaar als asbest saneerder en DTA gewerkt] is asbest een stuk veiliger als …. de supermarkt!

Als je namelijk zomaar alles in je winkelwagentje kiepert zonder de ‘bijsluiter’ op de achterzijde te lezen dan neem je pas ECHT risico. Al die e-nummers waarvan vele inmiddels bewezen ongewenst voor het natuurlijk laten functioneren van het lichaam zijn een grotere bedreiging dan de kans dat je asbestvezels inademt. Bovendien zijn deze e-nummers nooit aan onderlinge interactie in de praktijk onderworpen, een ondoenlijke zaak. Tel daarbij op de nu toegepaste nano-technolgie, Genetisch Gemodificeerde producten en de aloude pesticiden en ik zou nog eerder kiezen om zonder beschermingmiddelen wat asbestplaten van je schuurtje te halen dan zonder kennis van zaken te gaan winkelen in de supermarkt. Stel voor dat je iets wat ongezond is lekker gaat vinden dan krijg je het misschien wel elke dag binnen!

Stelregel voor E nummers; Als je niet begrijpt wat ze betekenen koop je dat specifieke product gewoon niet. Als je de naam nog niet eens kunt uitspreken is de stelregel eveneens niet kopen. Zijn de lettertjes zo klein dat je ze niet kunt lezen dan zou ik ze eveneens lekker in het schap laten liggen.

Les één voor je supermarkt avonturen.

In dit boek “Eet Vet Word Slank lees je o.a.:boek eet vet word slank

* heel veel informatie ter bevordering van je gezondheid;
* hoe je door de juiste vetten te eten en te drinken kan afvallen;
* hoe de overheid en de voedingsindustrie ons, uit financieel belang, verkeerd voorlichten;
* dat je van bewerkte vetten ziek kan worden.
* Ga naar
succesboeken

Een overzicht van de asbest historie

— 1900 In Engeland en Duitsland is men er zich al van bewust dat asbest gevaarlijk is.
— 1931 Asbestose in Engeland erkend als beroepsziekte
— 1945 t/m 1980 waarin asbest op grote schaal wordt toegepast in Nederland ondanks de gevaren
— 1970 Voor het eerst een actiever beleid van de Nederlandse overheid
— 1977 Toepassing van spuitasbest verboden in Nederland
— 1985 Losgebonden asbest mag niet meer worden toegepast in de Nederlandse bouw
— 1993 Algemeen verbod op toepassing van asbest in Nederland
Bron cijfers: opleidingscentrum Westpoort te Amsterdam

Opmerkelijk om te zien hoe lang het heeft geduurd tussen de bewustwording van de gevaren in 1900 en het verbod in Nederland in 1993. Er zijn nog vele landen ter wereld waar mensen nog steeds dagelijks aan de gevaarlijke stoffen worden blootgesteld. Elk jaar vallen er alleen al in Nederland 1600 doden te betreuren aan ziekten die aantoonbaar alleen maar komen door asbest. Het kunnen er mogelijk ook 3200 per jaar zijn! Toen het onderstaande reclame filmpje gemaakt werd waren de gevaren dus al ruim vijftig jaar bekend! De geschiedenis herhaald zich momenteel weer ten aanzien van GMO voeding, Nano-technologie, Medicijnen, Chemotherapie, vitamine & mineralen gebrek, etc etc. — Henk Mutsaers


Is asbest niet gevaarlijk? Het verwijderen van asbest levert in ieder geval veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht. Ook wonen en werken in een pand met asbest is minder schadelijk dan werd aangenomen. De risico’s zijn veelal verwaarloosbaar en beschermingsmiddelen niet noodzakelijk. Bron ARBO


gezondheid cooperatief
Interview op dotcom radio 25-12-2016 Het GezondheidsCooperatief

sociale media ban

Gedachtenvoer: Mensen weten best wel dat onze moderne voeding niet gezond is. Maar weten ze ook dat je niet als kluizenaar hoeft te leven om toch een biologische leeftijd van 45 te scoren op je 63 ste? [Age-reader] Ook jij weet wel dat al die media berichten over; “De economie klimt weer uit het dal niet strookt met de eigen waarneming en ervaring” Dat het beloofde pensioen steeds later en minder wordt. Dat de sociale voorzieningen en zorg uitgekleed worden. Zelfredzaamheid is dan ook de sleutel. Maar hoe doe je dat? De samenleving is stukken doorzichtiger als iedereen weet wat er allemaal plaatsvindt … achter de schermen. Ontdek [archief] Hope Comes In The Dark … is een protestsong die ik schreef in 2010 en met behulp van topmuzikanten opnam in 2011. De situatie in de wereld, met de “Summer of Chaos & Rage in 2016”, maakt dat de tekst actueler is als ooit tevoren. In Youtube wordt de song geblokkeerd in de zoekresultaten. Je kan hem gratis downloaden. Ga jij helpen de wereld een betere plaats te maken?

Wijsheid wordt je niet in de schoot geworpen. Je zult haar zelf moeten ontdekken na een reis
die niemand voor jou kan maken of jou kan besparen. — Barbara Ann Kipfer