11 Maart 2016 – 5 jaar na de Fukushima ramp


savecast logo radio activiteits metingen 11 Maart is het 5 jaar geleden dat de grootste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond. Terwijl de ramp zich nog steeds blijft ontvouwen over de gehele wereld is het stil geworden in de media. Omdat de internationale veiligheidswaarden werden verhoogt waardoor er geen meldingen meer kwamen over de gevaren van radiatie worden mensen in het duister gehouden, niet geïnformeerd door de overheid. Daardoor ontstond Savecast

De magnitude 9.0 aardbeving die op 11 maart 2011 het noordoosten van Japan trof en de 40 meter tsunami die 15.893 doden vergde en 2572 vermisten, vernietigde 127.290 gebouwen en beschadigde meer dan een miljoen meer. Het leverde ook de meltdowns op in Fukushima en de evacuatie van 150.000 mensen binnen 20 kilometer van de kerncentrale alsook van gebieden die werden hard getroffen door radioactieve neerslag. [ bron ]

fulushima 5 jaar later

Savecast

Straling, de milieu- en gezondheidseffecten zijn kwesties die beladen zijn met diepgewortelde controverse. Helaas is het moeilijk tot nu toe om aan straling gegevens te komen die werkelijk vrij zijn van partijdigheid, of de perceptie van partijdigheid ten gunste van een ideologische positie te vinden. Van meet af aan heeft Safecast niet eenzijdig met, ofwel de pro- of anti-nucleaire kampen, ernaar gestreefd om de voordelen aan te tonen aan de wetenschap en het publiek van het hebben van een onafhankelijke organisatie die uitsluitend gewijd is aan het verstrekken van de meest accurate en betrouwbare gegevens mogelijk te maken. Safecast is “pro-data.” Onafhankelijkheid, transparantie en openheid zijn essentieel voor ons en de sleutel tot onze geloofwaardigheid. Safecast werd al snel erkend in Japan en in het buitenland als een betrouwbare en onpartijdige bron van milieu-informatie die burgers kunnen gebruiken bij het nemen van beslissingen. Met een nog steeds groeiende wereldwijde bereik, probeert Safecast om een voorbeeld te zijn voor burger en wetenschappers. Savecast blog

Safecast MiniDoc | by Adrian Storey from Safecast on Vimeo.