Vlucht of Vecht reactie
10 verrassende emotionele zaken die …..
Je weet dat wanneer je achtervolgt wordt door een tijger, of een auto je dreigt aan te rijden, dan is je “moet ik doen lijst” overweldigend. Je brandt een kaarsje aan beide einden en je lichaam loopt over van vecht of vlucht stress reacties die pijlsnel geactiveerd worden. Maar je weet misschien niet wat nog meer deze vlucht of vecht reacties activeert, maar het is wel belangrijk dat je dit weet!
.. leiden tot: Vluchten of Vechten
Bron: http://mindovermedicinebook.com/
Door: Lissa Rankin
Vertaling: Henk Mutsaers
Zoals ik uitlegde in Mind over Medicine (de geestkracht boven medicijnen): Wetenschappelijk bewijs dat je jezelf kunt helen, het lichaam heeft namelijk natuurlijke zelfreparatie mechanismen die kanker kunnen bestrijden, infecties kunnen voorkomen, genetische reparaties kan uitvoeren (eiwitten), uw kransslagaders kan beschermen en anti-aging. Maar, wanneer het immuunsysteem is in de vecht of vlucht modus is zijn natuurlijke zelf reparatie systemen uitgeschakeld. Het amygdala (schakelbord emotionele brein) in je primordial (oorspronkelijk/fundamenteel) limbic brain (neurologische hersenen is je gevaar/alert systeem), en het is niet geëvolueerd om bij te blijven met de moderne maatschappij dus dat “schakelbord” kan het verschil niet tussen gevaren die je leven direct bedreigen en “gevaren” die louter gedachten zijn, gevoelens of overtuigingen in je hoofd. Met als resultaat dat dit emotionele “schakelbord” de mogelijkheid geeft om je gezondheid te saboteren terwijl je daar zelf geen erg in hebt.
Dus hoe kun je voorkomen dat er een stapeling plaatsvindt van chronische stress reacties?
Hier zijn een aantal verrassende “vecht of vlucht” triggers om te vermijden.
1. Het gevoel van eenzaamheid.
Als soort zijn we tribale mensen (gesloten samenleving), dus vanuit een overlevingsperspectief kan alleen zijn een emotionele stress respons geven. Klinkt logisch, toch? Als we afhankelijk van de stam zijn (de familie) om ons veilig te houden kunnen gevoelens van eenzaamheid een gevaar signaal activeren. Wetenschappelijk bewijs suggereert dat mensen die deel uitmaken van een ondersteunende/hechte gemeenschap de helft minder hart en vaatziektes hebben in vergelijking met eenzame mensen en dit kan verklaren waarom.
2. Honger
Als je een honger gevoel hebt zendt je een signaal uit dat “er een probleem is”. Er is niet genoeg voedsel! Natuurlijk zit je vriezer vol met voeding en wellicht heb je zelfs overgewicht en hongerig omdat je een poging waagt om af te vallen. Maar je emotionele schakelbord is niet slim genoeg om het verschil op te merken en je lichaam geeft weer een stress antwoord en je zelf-reparatie mechanisme schakelde zich weer uit.
3. Je ziel verkopen voor een betaalcheque
Je weet dat een baan stressvol kan zijn maar het is nooit zoveel dat je in een “vlucht of vecht” modus terecht komt. Natuurlijk kan een baan die je graag doet je soms uitputten. Maar je maakt veel meer kans om chronisch stress op te bouwen als je integriteit op het spel staat.
4. Een pessimistische kijk op de wereld.
Als je een “het glas is half vol” persoonlijkheid hebt communiceren je voorhersenen allerlei enge berichten naar je “emotionele schakelbord” op een reguliere basis. Gedachten als; “Er is niet genoeg geld” — “Er gaat niets zoals ik het zou willen” — “Niemand houdt echt van mij”. Dit zijn allen gedachten die stress in het lichaam stimuleren. In feite hebben optimisten een 77% lager risico op hart en vaatziekten dan pessimisten en dit is waarschijnlijk waarom.
5. Giftige relatie(s)
Terwijl liefdevolle relaties en een hechte samenleving kalmerend zijn voor je “emotionele schakelbord” en gezond voor je lichaam zijn kun je nog beter alleen zijn dan in “gezelschap” van mensen die op je zenuwen werken. Wanneer je jezelf bedreigt voelt in een relatie, fysiek en emotioneel registreert je zenuwsysteem dit als gevaar.
6. Zorgelijke gedachten
Angstige, bezorgde gedachten maken dat je emoties kunnen exploderen. Als je vervult bent van zorgen om de kinderen, de politiek, je relatie, het milieu en dit niet kunt relativeren (nuchter naar kijken) dan trigger je zeker stress response.
7. Trauma(s) uit de kindertijd
Je kan oude trauma’s hebben uit de kindertijd die de kop op blijven steken als ze niet opgelost zijn / zich hebben kunnen helen. Je realiseert jezelf niet eens dat deze onderbewust nog emotioneel meespelen. Bepaalde plaatsen, een liedje, woorden, het zijn allemaal mogelijkheden (herinneringen) die een “vlucht of vecht” reactie kunnen geven zelfs als je daar niet bewust bij stilstaat
8. Wrok (blijvend gevoel van onvrede over geleden of vermeend onrecht)
Wanneer je wrok opstapelt tegen je ex, je baas, je moeder of wie dan ook dan geeft dit aan je “emotionele schakelbord” signalen af. Wrok gedachten vallen in dezelfde categorie als honger of een los gebroken tijger.
9. Boosheid
Het is niet alleen woede die je in een “vlucht of vecht” modus kan brengen, zelfs boze gedachten als; “Iemand heeft net rode wijn op het witte tapijt gemorst”.
10. Gevoelens van hulpeloosheid
Je “emotionele schakelbord” heeft graag volledige controle over een situatie want het is de functie van het schakelbord om je te beschermen voor gevaar. Gevoelens van hulpeloosheid kunnen dus de “vlucht of vecht” modus inschakelen.
Als je bij het lezen van deze lijst in een “vlucht of vecht” modus terecht komt bij meerdere of alle 10 de punten, wanhoop niet. Dit is waar je nu pro-actief wordt. Bewustwording is de sleutel, Wanneer je die bewustwording gaat cultiveren en je weet wat voor proces je in gang zet met je gedrag kun je bepaalde gedachten ook gaan uitbannen zodat je zelf-reparatie mechanisme kan doen waar het goed in is: je lichaam gezond houden!
Lees ook: Emoties en je gezondheid en Emoties inzichtelijk gemaakt