10 redenen om groenten en fruit lokaal te kopen of …..

Save as PDF 

groentenmarkt Nog weinig mensen beseffen hoe onbetrouwbaar onze voedingsketen is geworden. Weet je dat bij wet geen enkele website mag zeggen dat onze voeding niet voorziet in de dagelijkse behoefte? Eigenlijk klopt dat wel; groenten en fruit kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte… maar dan moet er wel bij vermeld worden om welke voeding het gaat. Groenten en fruit die in de supermarktschappen liggen of groenten en fruit die je rechtstreeks bij de lokale boer koopt of… van je eigen volkstuin?

25-01-2013 supermarkt of de lokale groentenmarkt?

De supermarktprodukten zijn maar al te vaak veel te lang onderweg om het stempel ‘vers’ te kunnen krijgen en alleen ‘vers’ betekent optimale voedingswaarde. Over de niet-biologische produkten wil ik het nog niet eens hebben want maar al te vaak zijn de pesticiden een grote belasting voor het lichaam. Een vorm van Russische roulette dus! In de pakjes, blikjes en andere supermarktmaagvullers komen we onnatuurlijke hulpstoffen in veel te grote hoeveelheden tegen. GMO-ingrediënten en Neotaam -de vervanger voor aspartaam- die beide niet op het label vermeld staan! Bewust keuzes maken is totaal onmogelijk in de supermarkt.

lokale groentenmarkt
Sinds ik zelf op de volkstuin aktief ben weet ik dat beestjes onderdeel zijn van de natuur. Maar in de groenten van de supermarkt heb ik nog nooit een beestje aangetroffen. Wat voor kunstjes worden ons daar geflikt? Hoog tijd dat iedereen eens na gaat denken over ECHTE voeding voordat men zich in de nabije toekomst gaat afvragen waarom men ziek is geworden en “pech” hem of haar ten deel is gevallen.

1) Groenten en fruit lokaal kopen

Soms moet je best een stukje verder van huis om biologische voeding te kunnen kopen. Het is echter een simpel spel van vraag en aanbod. Als jij de vraag niet gaat creëren zullen er nooit boeren komen die op grote schaal gaan overschakelen naar lokaal geproduceerde voeding. Er draaien echter al jaren initiatieven om in groepsverband in te kopen en anders begin je daar zelf mee. Het is immers jouw gezondheid en die van de mensen waar je verantwoordelijk voor bent (kinderen, familie). Praat eens met de lokale boer die er in sommige gevallen een boerderijwinkel op na houdt. Je kunt er vragen stellen rechtstreeks bij de producent die alles van zijn produkt af weet en zijn produkten behandelt met respect en passie.

2) Biologisch is goedkoper

In de supermarkt is biologisch een reden geworden om er een hoger prijskaartje op te plakken. Er moest immers een biologisch certificaat komen en ook de instantie die dit verstrekt en controleert moet ergens geld verdienen en natuurlijk controletaken uitvoeren. Maar als ik zelf rechtstreeks koop kan ik zelf wel controleren hoe het gaat en de boer zelf in de ogen kijken geeft veel meer vertrouwen. Bovendien heb je van echte voeding minder nodig vanwege de grotere voedingswaarde, je behandelt deze voeding met meer respect, gooit het niet zomaar weg en… je bespaart bakken met geld op toekomstige ziektekosten.

3) Ondersteunen van de lokale economie

Tegenwoordig is voeding handelswaar geworden waardoor prijzen op grote schaal beïnvloed worden door vraag en aanbod en dit aanbod kunstmatig gestuurd kan worden naar aanleiding van de marktprijzen. Boeren worden op deze manier zodanig gemanipuleerd dat zij onder de prijs moeten verkopen. ‘Wij’ werken daar ‘ongewild’ aan mee door onnadenkend in de supermarkt te blijven kopen. Iedereen heeft recht op een eerlijke prijs voor zijn werk en inspanningen! Hoeveel mensen heb ik in het verleden al eens horen vertellen: ‘Bij ons in de buurt is tegenwoordig niets meer te koop’. Duuhhh. ‘Wie is daar verantwoordelijk voor?’ Wij toch!

4) Eet met het seizoen mee

Als je weer in balans met de natuur gaat leven dan is er het vaste gegeven dat bepaalde voeding alleen maar per seizoen vers verkrijgbaar is. Alle andere voeding wordt dus op een onnatuurlijke manier gekweekt of ver van huis in een ander land en is dus niet vers.

5) Lokale voeding is veiliger

Wat gebeurt er allemaal met de voeding die uit het buitenland geïmporteerd wordt? Welke pesticiden zijn er in die landen toegestaan die hier al lang verboden zijn? Hoe onrijp wordt de voeding geplukt om hier nog toonbaar in het schap te liggen? Onrijp plukken staat gelijk aan minder voedingsstoffen. De natuur heeft immers zijn werk niet kunnen afmaken.

6) Vers

Er is geen enkele andere manier te bedenken om van verse groenten en fruit te kunnen genieten dan lokaal geproduceerde produkten. En dat geeft een betere….

7) Smaak

Lokaal geproduceerde groenten en fruit hebben doordat ze rijp geplukt worden ook een rijkere smaak. Iedereen kent dit wel als men eens op vakantie is geweest in de zuidelijke landen waar verse, volgroeide produkten nog steeds de norm zijn. Is mede daarom je vakantie niet zo geweldig? Lekker eten om je vingers bij op te smullen!

8) Grotere variëteit

De lokale groentenmarkten die hier en daar georganiseerd worden bieden ook een grotere variëteit aan omdat boeren hun eigen methoden hebben en een verschillende bodemstructuur die beter geschikt is voor het ene product dan het andere (Ik hoor al iemand denken: die lokale markten hebben ze bij ons niet. Ga dan opnieuw terug naar punt één).

9) Gezond

Bij de beslissingen die je elke dag neemt zou gezondheid op nummer één moeten staan! Om je heen kijkend kun je maar al te duidelijk zien dat dit niet het geval is. Deze keer kun je echter niet met de vinger naar een instantie, overheid of gemeente wijzen die hier iets aan zou moeten of kunnen doen. Je kunt alleen maar je eigen verantwoordelijkheid nemen. Als je jezelf niet gaat verdiepen in de aangeboden kwaliteit van onze moderne supermarktvoeding dan weet je eigenlijk al dat het uiterst moeilijk wordt om tot de groep te gaan behoren die wel gezond oud wordt. Je kan natuurlijk je toekomstreis plannen op de factor geluk. Gek eigenlijk dat op vele gebieden mensen zekerheid nastreven…. behalve op het belangrijkste domein van hun leven: gezondheid!

10) Plezier

Kopen bij de lokale boer geeft je ook plezier. Je komt in contact met gelijkgestemde mensen. Iets dat met een blik in de junkfood winkelwagens bij de supermarkt duidelijk niet het geval is.

Bonuspunt. Of start met je eigen volkstuin

Dat is ook een optie. Zelf een avondje in de week en de zaterdag (morgen) invulling geven met de volkstuin. Leren van elkaar, op zijn tijd een buurpraatje, produkten uitwisselen, iemand een plezier doen als je zelf te veel hebt.
Ik heb ook nooit begrepen dat iemand bij een voedselbank aanklopt als je een tien keer betere kwaliteit zelf kunt maken voor…. een grijpstuiver. Ik zou de gemeente vragen om 20 euro voor de jaarlijkse huur van een lapje grond.

— Henk Mutsaers