Volkstuin: Vroeger beginnen met kweken

Quatre mains
Om eerder te kunnen starten met het zaaien kun je een warme bak maken. De bak op de foto's meet 2 x 1 x 1.20 mtr. Het is handig ??n zijde demontabel van buitenaf te maken om het vullen en leegmaken te vereenvoudigen. Ik heb de bevestigingen met vleugelmoeren aan de buitenkant gemonteerd. De bak staat op stoeptegels op de hoekpunten zodat er minder kans is dat de onderkant wegrot. lees verder
quatre mains - vier handjes


Het bovendeksel met het doorzichtige plastic is afneembaar, het ligt in de bak op latten die gemonteerd zijn aan de binnenkant. Een laag geperst stro op de grond als isolatie, liefst biologisch om gif uit de bak te houden. Ik heb van een geperste baal stro lagen van ca 10-15 cm genomen en deze als tegels naast elkaar op de grond gelegd, zie foto 1:

volkstuin zaaibak maken

Dan 40 ? 50 cm verse paardemest met weinig stro daarin. Goed aanstampen, zorgen dat het goed vochtig is. De mest kun je bij een manege bekomen, ca 1M? is voldoende. Als je voorstelt het zelf uit een box te halen krijg je het wellicht gratis mee. Vervolgens een 20-25cm houtsnippers. Een laag goede aarde kan ook.

volkstuin vroeger beginnen met kweken

Als de warmteontwikkeling op gang komt heb je de eerste dagen gas en rookvorming. Als dit stopt, kun je de bakken met potjes gevuld met goede aarde op de houtsnippers zetten. Wacht een dag met zaaien totdat de warmte in de potjes zit

Dan kun je tomaten, paprika's, aubergine's zomerprei, tuinbonen, peultjes, kolen etc gaan zaaien. Groentezaden kiemen beter in het donker, dus je kunt de bak afdekken tot de eerste plantjes opkomen. Bloemenzaden zijn over het algemeen lichtkiemers, die zaait men dus op de grond i.p.v. er in. Vuistregel voor niet lichtkiemers is diep zaaien naar gelang de grootte van het zaad.( Dus zaad van 1cm doorsnede, 1cm diep zaaien.)

Het dient tot aanbeveling de zaaikalender van Maria Thun te gebruiken, dus zaaien op de maanstanden.

Het is van belang het zaaigoed goed in de gaten te houden met een min-max thermometer. , want als de planten te snel groeien levert dit slappe planten op. Tevens dient het tot aanbeveling de planten geleidelijk aan te laten wennen aan de plek waar je ze wil planten, dus niet uit de warme bak meteen in de koude grond; maar eerst? afharden.

Als de warmte werking gedaan is, heb je goede compost en kun je weer een nieuwe opstarten. Later is de bak handig voor het opkweken van andere planten. Bak van binnen van plastic voorzien voorkomt rot, en het witte plastic dient om het licht te reflecteren.

Voordeel van dit systeem is dat de bak praktisch geen geld hoeft te kosten. Je kunt oude deuren gebruiken. I.p.v. stro kun je ook bladeren gebruiken, snoeiafval e.d., als je de koude van de grond maar weghoudt.

Planten die je gewoonlijk pas in april/mei zaait, kun je nu dus al aan de grond toevertrouwen. Tomaten, aubergine's, paprika's en prei verlangen tijdens het kiemen een bodemtemperatuur van 20?C, daar is de bak dus ideaal voor daar het een constante bodemtemperatuur geeft.

Ten slotte, zorg dat de aarde in de potjes vochtig is en blijft, maar niet zeiknat daar dan je zaden wegrotten. Succes verzekerd ! -- Jos.

volkstuin verwarmde zaaibak

Quatre mains

Quatre Mains: Creatie van een oase voor het mineralenrijk, het plantenrijk, het dierenrijk en de mensen. http://fermequatremains.comDe laatste 5 nieuwe artikelen | alle artikelen |

dotcom.radio

Disclaimer: NepNieuws, daar is het internet, de TV, de Radio en de Krant van vergeven. Doe dus ALTIJD je eigen onderzoek op startpage.com. Vermijd Google die zijn rating heeft aangepast en de MSM de voorkeurpositie geeft. Zoek met meerdere woorden: "woord1+woord2" Zoeken met het + teken en aanhalingstekens geeft verfijnde specifieke resultaten. Ook zoeken met een complete zin is soms een goed idee. Leer zelfstandig nieuws te verzamelen en leer NepNieuws te herkennen van een grote afstand.

Hope Comes In The Dark ... is een protestsong die ik schreef in 2010 en met behulp van topmuzikanten opnam in 2011. De situatie in de wereld, met de "Summer of Chaos & Rage in 2016", maakt dat de tekst actueler is als ooit tevoren. In Youtube wordt de song geblokkeerd in de zoekresultaten. Je kan hem gratis downloaden. Ga jij helpen de wereld een betere plaats te maken?

gezondheid cooperatief
Interview op dotcom radio 25-12-2016 Het GezondheidsCooperatief

verplichte donor registratie
Automatisch aangemeld als donor: Aan of afmelden voor je donorregistratie doe je hier.


Gedachtenvoer: Mensen weten best wel dat onze moderne voeding niet gezond is. Maar weten ze ook dat je niet als kluizenaar hoeft te leven om toch een biologische leeftijd van 45 te scoren op je 63 ste? [Age-reader] Ook jij weet wel dat al die media berichten over; "De economie klimt weer uit het dal niet strookt met de eigen waarneming en ervaring" Dat het beloofde pensioen steeds later en minder wordt. Dat de sociale voorzieningen en zorg uitgekleed worden. Zelfredzaamheid is dan ook de sleutel. Maar hoe doe je dat? De samenleving is stukken doorzichtiger als iedereen weet wat er allemaal plaatsvindt ... achter de schermen. Ontdek [archief]


dotcom.radio een andere kijk op het nieuws, ... elke zondag via de podcast

dotcom nieuws

e boek gedachtekracht

eBoek zoektocht naar gezondheid (gratis download

huis te koop koestraat geertruidenberg
Huis te koop

succesboeken

cannabis olie

hoe zit het nu echt

spoed cursus voeding

squatty potty

prevent care

protest song

gezondheidradio