Titel

wat doe jij
Ons Sociaal Netwerk, Bouw Jij Mee?

Tik je in de zoekmachines de woorden - Revolutionaire Actie - in dan komen bovenaan al snel - Anarchisme - & - Terrorisme in beeld. Maar kan het simpelweg van koers veranderen, zelf een andere koers uitstippelen ook niet als een revolutionaire actie gezien worden. Een andere koers varen dan die de maatschappij voor ons uitgestippeld heeft.
verboden geld

Soms leer je nog eens wat

Wat heb ik de afgelopen 15 jaar geleerd en waarom is deze kennis belangrijk voor onze LETS club? 15 jaar geleden kwam ik in contact met een man die wat verder keek als zijn neus lang is, hij ‚onderwees' mij over de toekomst van het pensioenstelsel en de AOW. Aan de hand van deze bewustwording ging ik nieuwsberichten hierover verzamelen die ik bundelde in een eBoek "Hoe veilig is ons pensioen?". Nu elf jaar verder gaat de klap komen waar mensen langer moeten werken, meer moeten betalen en minder krijgen. Maar … dat alles is voor mij geen verrassing meer en daarvoor probeer ik zoveel mogelijk maatregelen te nemen om de pijn minder te laten zijn.

Toen ik vier jaar geleden op vakantie was op Kreta om o.a. oude kennissen te bezoeken werd ik geconfronteerd met bejaarden die moesten bedelen op straat voor hun eerste levensbehoeften. Voor mij was dit zo'n onrealistisch beeld, bedelen in een Europees land. Nu zien we bij ons, in het ‚rijke' Nederland het fenomeen voedselbanken. Ik had me nooit kunnen bedenken dat zoiets ooit nodig zou moeten zijn. We hebben (hadden) immers toch zo'n mooi sociaal stelsel, … het beste van de wereld?

Jarenlang was de slogan te lezen op mijn website: "Zorg dat je gezondheid in de beste handen is, je eigen handen", en was te horen in mijn gezondheid radioprogramma. Het wordt nu nog steeds herhaald op de SLOG op dinsdagavond om 21.00 uur. Nu gaan we daar het belang pas echt goed van inzien nu de zorg langzaam maar zeker tot op het bot uitgekleed aan het worden is. Kun je niet meer voor jezelf zorgen dan ben je afhankelijk van de zorg van een ander, ook een soort ,bedelaar". Want hoewel je altijd vooruit betaald hebt voor de zorg in de toekomst is de pot nu leeg! Gezondheid preventie wordt daarmee geen loze kreet maar een belangrijke doelstelling om na te streven. Gelukkig is daar ontzettend veel mogelijk tegen relatief lage kosten.

Een stukje economie voor beginners (?)

We weten allemaal dat zeldzame dingen veel waarde vertegenwoordigen, ik hoef dan maar één woord te noemen: "Goud". Voor wie zich ooit wel eens verdiept heeft in ons geldsysteem, zie de lezing van Ad Broere; "Geld komt uit het niets", heeft met kromme tenen het nieuws gevolgd in Januari. 1140 miljard euro worden er in de economie gepompt door de ECB (quantitative easing) de komende twee jaar. Meer geld dus waardoor het ‚;oude' geld minder waard aan het worden is. Meer van het zelfde is immers gelijk aan minder waarde. Dat oude geld is ons pensioen en zijn onze spaarcenten (als je die spaarcenten nog hebt tenminste). Zo las ik op internet dat het in feite een verschuiving is van onze in de Noordelijker EU lidstaten opgebouwde rijkdom is naar de zuidelijke EU landen. Minder geld waarde betekend ook dat schulden beter draagbaar worden en bezuinigingen wellicht in die landen naar de toekomst verschoven gaan worden (?) Hoe je het ook went of keert, wij gaan de rekening betalen.

Wat kunnen wij daar aan doen?

Iedereen weet inmiddels al wel uit ervaring dat we van de politiek geen wonderen mogen verwachten, we moeten het dus zelf doen! De simpele deelname aan de LETS ruilkring is een eerste stap. Simpele klusjes, ook al kun je ze nu nog gewoon betalen, kunnen we andere mensen weer blij maken door het tonen van zoiets eenvoudig als ….. menselijkheid!

Zoiets als menselijkheid is bij de instanties immers met al hun regels en budgetten al lang verdwenen. Daar kunnen wij dus wat aan doen. Wij zijn immers de samenleving. Ook al weten vele mensen de weg naar de LETS ruilkring nog niet te vinden gaat er wel over gepraat worden. Maar zo'n simpele ruilkring kan ook gaan uitgroeien tot een kleine lokale economie. Er zijn namelijk LETS groepen in de wereld waar de lokale middenstand aan deelneemt, waar er een lokale munt gekoppeld is aan de LETS kring, en dat gebeurd nu reeds. Deelname aan een LETS kring zou je dus kunnen zien als een revolutionaire actie.

WIJ tonen het niet eens te zijn met het systeem en ondernemen zelf actie!

Maar het allerbelangrijkste is en blijft wel dat we deelnemen aan een sociaal netwerk waar we iets kunnen betekenen voor een ander zonder dat er geld aan te pas komt. — Henk Mutsaers

Anderen kunnen niet raden wat je denkt; als je iets wilt, vraag er dan gewoon om. Met het antwoord kan je verder. — Byron Katie

Waar leven we anders voor dan om elkaar het leven wat aangenamer te maken?
— George Eliot

lets computer hulp

LETS-Dongemond.nl (Raamsdonk | Raamsdonksveer | Geertruidenberg | & omgeving)


gezondheid cooperatief
Interview op dotcom radio 25-12-2016 Het GezondheidsCooperatief


sociale media ban

Gedachtenvoer: Mensen weten best wel dat onze moderne voeding niet gezond is. Maar weten ze ook dat je niet als kluizenaar hoeft te leven om toch een biologische leeftijd van 45 te scoren op je 63 ste? [Age-reader] Ook jij weet wel dat al die media berichten over; "De economie klimt weer uit het dal niet strookt met de eigen waarneming en ervaring" Dat het beloofde pensioen steeds later en minder wordt. Dat de sociale voorzieningen en zorg uitgekleed worden. Zelfredzaamheid is dan ook de sleutel. Maar hoe doe je dat? De samenleving is stukken doorzichtiger als iedereen weet wat er allemaal plaatsvindt ... achter de schermen. Ontdek [archief]
Hope Comes In The Dark ... is een protestsong die ik schreef in 2010 en met behulp van topmuzikanten opnam in 2011. De situatie in de wereld, met de "Summer of Chaos & Rage in 2016", maakt dat de tekst actueler is als ooit tevoren. In Youtube wordt de song geblokkeerd in de zoekresultaten. Je kan hem gratis downloaden. Ga jij helpen de wereld een betere plaats te maken?