Q this is big

Podcast: Radio uitzending in MP3 formaat

henk mutsaers presenteerd podcast
Radio maken is best heel veel werk en je moet aan allerlei regels voldoen. Zoals bij de lokale omroep, de regels van het commissariaat van de media. Bovendien verwachten ze ook van je dat je altijd een uitzending maakt als je dat hebt afgesproken. Het medium podcast is een flexibelere manier om hier vorm aan te geven maar niet minder werk. Radio maken doe ik al wekelijks sinds 1993 en met het medium podcast heb ik ook al zo'n zes jaar ervaring met gezondheidsradio wat zowel op de radio als via podcast wordt verspreid.
podcast


Gezondheidsradio werd in de meeste gevallen in de radio studio opgenomen. Nadeel, je mede presentatoren moeten op uur en tijd beschikbaar zijn evenals jijzelf. Met mijn flexibele beroep van koerier ging dat wel eens de mist in op de dinsdagavond. Een muziek programma kan nog overgenomen worden, een podcast niet.

Een blik achter de schermen

Hoe doen we het nu met dotcom.radio? Op dit moment hebben we een modus gevonden om de opnamen op zondagochtend met Mike Donkers, Arend Zeevat en Ron Fonteine bij mij thuis op te nemen. We hebben dan via skype verbinding en zijn allen voorzien van een goede microfoon. Ik zit gewoon in de huiskamer wat de kans geeft op bijgeluiden maar steeds opnieuw de hele handel te verhuizen zou een uurtje tijd kosten en die is bij mij ook kostbaar.

Na de opname, maximaal 52 minuten vanwege de lengte van een radio programma minus de variabele reclame tijd, wordt de opname omgerekend van het skype movie file formaat naar mp3. De mp3 wordt daarna via het programma Audacity door een compressor gehaald [ 3:1 ] waardoor de stemmen allemaal ongeveer even hard klinken en er dus minder verschil is tussen hard en zacht praten en dicht of iets verder van de microfoon vandaan.

Vervolgens wordt dat mp3 file bewaard op 256 k en ingevoerd bij het standaard Apple programma Garageband. [ zie screenshot ]. Net als vroeger bij een meersporen recorder kan het programma gemonteerd worden. Het bovenste spoor bevat de begintune en de eindtune. Het tweede spoor de achtergrond muziekjes en de derde spoor de jingles en ten slotte de presentatie. Met de gele lijn kunnen we het volume van elk spoor bewerken en ik kan de presentatie in blokjes knippen om zo de jingles ruimte te geven en eventueel ergens een kuchje of een uitval in de skype verbinding eruit knippen. Ingrijpen op de lengte is zelden nodig omdat ik bij de opname de klok goed in de gaten blijf houden. Als het gehele uur bewerkt is wordt de opname bewaard op 256 k voor de radio uitzending en 128 k voor de podcast. Daarna wordt sinds een aantal weken de audio in iMovie geladen en worden de tevoren bewerkte afbeeldingen [ 720x360] op lengte gemaakt, teksten aangepast, beeldovergangen aangebracht en geupload naar YouTube. De podcast html pagina is veelal de dag ervoor al voorbereid en wordt op zondag nog van de laatste informatie voorzien. De podcast wordt ook geupload naar de radio en mijn eigen site waarna de RSS feed verstuurd kan worden en nog wat andere promotie activiteiten zodat mensen weten dat de podcast online is.

Meestal is het daarna wel bedtijd, minus de moto GP of de formule 1 die ik volg is dat weer een zondag wel besteed. De andere teamleden hebben op hun beurd weer veel tijd gestoken in het verzamelen van alle kennis, we zouden het op prijs stellen als de luisteraars ook een paar seconden investeren om tijdens het luisteren de pocast te delen via de diverse sociale media. Bedankt. Het voortdeel van een podcast is dat je hem online kunt beluisteren of kunt bewaren of via je iPod, of data stick op iedere gewenste plaats en tijdstip kunt beluisteren.

Een betere wereld maken we samen met z'n allen. -- Henk Mutsaers

dotcom radio garageband

De podcast van deze week: Aflevering 13, daarna een weekje vakantie.De laatste 5 nieuwe artikelen | alle artikelen |

dotcom.radio


Disclaimer:
NepNieuws, daar is het internet, de TV, de Radio en de Krant van vergeven. Doe dus ALTIJD je eigen onderzoek op startpage.com. Vermijd Google die zijn rating heeft aangepast en de MSM de voorkeurpositie geeft. Zoek met meerdere woorden: "woord1+woord2" Zoeken met het + teken en aanhalingstekens geeft verfijnde specifieke resultaten. Ook zoeken met een complete zin is soms een goed idee. Leer zelfstandig nieuws te verzamelen en leer NepNieuws te herkennen van een grote afstand.


huis te koop koestraat 26 4931CS Geertruidenberg 230.000 kk

Hope Comes In The Dark ... is een protestsong die ik schreef in 2010 en met behulp van topmuzikanten opnam in 2011. De situatie in de wereld, met de "Summer of Chaos & Rage in 2016", maakt dat de tekst actueler is als ooit tevoren. In Youtube wordt de song geblokkeerd in de zoekresultaten. Je kan hem gratis downloaden. Ga jij helpen de wereld een betere plaats te maken?

gezondheid cooperatief
Interview op dotcom radio 25-12-2016 Het GezondheidsCooperatief

verplichte donor registratie
Automatisch aangemeld als donor: Aan of afmelden voor je donorregistratie doe je hier.


Gedachtenvoer: Mensen weten best wel dat onze moderne voeding niet gezond is. Maar weten ze ook dat je niet als kluizenaar hoeft te leven om toch een biologische leeftijd van 45 te scoren op je 63 ste? [Age-reader] Ook jij weet wel dat al die media berichten over; "De economie klimt weer uit het dal niet strookt met de eigen waarneming en ervaring" Dat het beloofde pensioen steeds later en minder wordt. Dat de sociale voorzieningen en zorg uitgekleed worden. Zelfredzaamheid is dan ook de sleutel. Maar hoe doe je dat? De samenleving is stukken doorzichtiger als iedereen weet wat er allemaal plaatsvindt ... achter de schermen. Ontdek [archief]