Lokaal Ruil Systeem Dongemond

lets kring
LETS -- Local Exchange Trading System in Raamsdonksveer, Raamsdonk en Geertruidenberg

Op korte termijn is het plan om tot de oprichting te komen van een locale LETS ruilkring in het Dongemond gebied, te weten Raamsdonk, Raamsdonksveer en Geertruidenberg. Voor de oprichting zoeken we een aantal mensen die mede deze LETS kring willen opstarten.
lets dongemond

Ruilhandel, een ieder doet het om zijn/haar redenen?

LETS vraag en aanbod worden geregistreerd op een computer systeem waar men ruilt tegen een lokale (fictieve) munteenheid. Of eigenlijk is het geen munt maar in feite een geregistreerde gunst die men verleent.

LETS lokale ruilkringen, het zijn er inmiddels al meer dan 1500 in 39 landen. LETS (de volledige Engelse naam is Local Exchange Trading System) bestaat uit een groep mensen in een lokale gemeenschap die het allen eens zijn om diensten en goederen te ruilen onder elkaar zonder daarbij geld te vragen. In plaats daarvan wordt geruild in de plaatselijke ruileenheid.

Wikipedia: Een lokale ruileconomie (Engels: trade exchanging economy) is een economie die is gebaseerd op directe of indirecte ruilhandel. Vroeger werden de goederen en diensten in een lokale ruileconomie direct geruild. Tegenwoordig betalen de deelnemers in een lokale ruileconomie elkaar meestal in een interne munt (complementaire munteenheid, complementary currency), zodat de activiteit niet beperkt hoeft te blijven tot een-op-een ruilhandel.

LETS kringen bestaan dus al lang en zijn zeker niet opgericht in economisch mindere tijden. Het is een fantastisch middel om contacten te leggen in de lokale gemeenschap met gelijkgestemden, mensen die graag klaar staan voor een ander om hun kennis een vaardigheden aan te bieden. En werkelijk iedereen heeft wel iets te bieden waar een ander op enig moment behoefte aan heeft.

Maar er is meer … het volgende bericht trok mijn aandacht ……

WAT DOEN WE MET OMA?

Het was vroeger een gegeven: op een bepaalde leeftijd ging je naar een bejaardenhuis. Dat is voorbij'', zegt Aad Koster, directeur van ActiZ, in een interview met het Eefje Oomen van het AD. In Nederland is er geen traditie van het opnemen van je ouders of grootouders in je gezin. We zijn een te zelfstandig volk en de noodzaak was er gewoonweg niet. Dat laatste is inmiddels wel veranderd.

Sinds 2013 is het voor ouderen met een lichte zorgvraag (de zorgzwaartepakketten 1 en 2) niet meer mogelijk om in een verzorgingshuis te wonen. Dit jaar mogen ook ouderen die behoorlijke zorg nodig hebben (zzp 3) er niet meer in, en in 2016 gaat het verzorgingstehuis op slot voor een deel van de mensen die intensieve begeleiding en uitgebreide zorg nodig hebben (zzp 4).

Onder meer Actiz, de brancheorganisatie voor verpleeg- en verzorgingshuizen, maakt zich hier zorgen om - vooral omdat deze ouderen (met zzp 4) soms al dementerend zijn. Binnen de branche bestaan er verder zorgen over de gelijktijdige bezuinigingsoperatie op de huishoudelijke hulp (-40 procent in 2015) en een bezuiniging op de dagopvang en begeleiding van hulpbehoevende ouderen.


Hoe gaan we dit in de gemeenschap opvangen?

Een gemeenschap die maar al te vaak gebaseerd is op een tweeverdieners economie waar de mogelijkheid vaak simpelweg ontbreekt voor een van beide partners om te stoppen met werken. Bovendien kan de verzorging wel eens uitlopen tot een 24/7 taak. Daar is onze maatschappij niet op ingericht en … we worden vaak gedwongen in de rol van mantelzorg.

Zou ook hier de rol van de LETS kring een steentje bij kunnen dragen is de vraag?

De opstart van een lokale LETS kring moet geen probleem zijn daar we programmeer kennis in Raamsdonksveer in huis hebben. De software van ongeveer 20 LETS kringen werd hier geïmplementeerd. Verschillende mensen in de regio nemen al jaren actief deel aan een andere LETS kring (Breda). Een groot voordeel is het echter om e.e.a. lokaal te exploiteren Een LETS ruilkring begint niet voor niets met de letter L van Lokaal.

Waar moet je aan denken met LETS ruildiensten?

Werkelijk alles wat je nu wel eens voor een ander doet kun je onderbrengen in het LETS ruilsysteem. Voor iemand boodschappen doen, oppas dienst, huishoudelijke klusjes, klein onderhoudswerk, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar iedereen kan wel wat waarmee je een ander een gunst kunt schenken. Deze ‚gunsten' worden beloond met lokale punten die jij dan weer kunt inruilen bij welke andere persoon dan ook binnen de club als ‚betaalmiddel' voor een andere wederdienst. Je kan er ook overbodige / tweedehands spullen van weer iemand anders mee vergoeden. Zo creëer je een lokale economie waar iedereen aan deel kan nemen, en niet alleen de mensen die toevallig (even) geen geld hebben. Ruilen kan iedereen.

Het grote verschil tussen succes en falen kan in vier woorden worden beschreven: "Ik had geen tijd!"
— Robert J. Hastings

Geld kan je welvaart opleveren, een LETS kring maakt dat je zonder ook Wel-Kan-Varen!
— Henk Mutsaers

Aanmelden om deel te nemen aan de oprichting.
Henk Mutsaers eMail: Tel: 162 515 623 -- LETS-Dongemond


Reclame voor onze LETS kring bij RTL 4


gezondheid cooperatief
Interview op dotcom radio 25-12-2016 Het GezondheidsCooperatief


sociale media ban

Gedachtenvoer: Mensen weten best wel dat onze moderne voeding niet gezond is. Maar weten ze ook dat je niet als kluizenaar hoeft te leven om toch een biologische leeftijd van 45 te scoren op je 63 ste? [Age-reader] Ook jij weet wel dat al die media berichten over; "De economie klimt weer uit het dal niet strookt met de eigen waarneming en ervaring" Dat het beloofde pensioen steeds later en minder wordt. Dat de sociale voorzieningen en zorg uitgekleed worden. Zelfredzaamheid is dan ook de sleutel. Maar hoe doe je dat? De samenleving is stukken doorzichtiger als iedereen weet wat er allemaal plaatsvindt ... achter de schermen. Ontdek [archief]
Hope Comes In The Dark ... is een protestsong die ik schreef in 2010 en met behulp van topmuzikanten opnam in 2011. De situatie in de wereld, met de "Summer of Chaos & Rage in 2016", maakt dat de tekst actueler is als ooit tevoren. In Youtube wordt de song geblokkeerd in de zoekresultaten. Je kan hem gratis downloaden. Ga jij helpen de wereld een betere plaats te maken?