No May Brexit deal met verpletterende nederlaag


Bron: 21 Century Wire | + Mike Donkers update 16-01-19 10.00 uur – Update Nigel Farage 17-01-2019

Vanavond staat de falende Tory-regering onder leiding van Theresa May misschien voor de ultieme overleving uitdaging – geconfronteerd met een stem van ‘geen vertrouwen’ na een motie ingediend door Labor-leider Jeremy Corbyn.

Mochten May en de Tories de aanstaande stemming niet met een gewone meerderheid winnen, dan zal dit automatisch een nieuwe algemene verkiezing teweegbrengen, een die de deur zou openen voor het overwicht van Corbyn en Labour.

Het Brexit akkoord met de Europese Unie kreeg 202 stemmen voor en 432 tegen. 1924 was de laatste keer dat een Britse premier zo’n grote nederlaag leed.

De gekozen richting volgt na een week van vallen over de behandeling door de premier van haar veel verguisde Brexit-deal die uiteindelijk door het Britse parlement werd verworpen met een ongekende meerderheid op dinsdag.

Corbyn gaf een streng ultimatum aan de Tories en verklaarde: “Vertraging en ontkenning hebben het einde en de grens bereikt.”

Corbyn beschuldigde de premier ervan dat hij er niet in slaagde om een ​​geschikte Brexit-deal voor het land te bewerkstelligen.

“Ze kan niet serieus geloven dat ze na twee jaar falen in staat is om een ​​goede deal te sluiten voor de mensen in dit land,” voegde hij eraan toe.

Zoals 21WIRE in het najaar meldde, was het een voldongen feit dat het hele probleem altijd zou worden tegengehouden door de Ierse grensproblematiek – een realiteit die de reguliere media van het bedrijfsleven jammerlijk vanaf het begin van het Brexit-proces hadden ontweken.

Of May overleeft, of wordt verdreven in een interne partijcoup, of wordt ontzet door Labour door middel van een algemene verkiezingen – de Brexit-kwestie blijft problematisch, net als de intense druk van Brussel op de Britse regering om het probleem op te lossen, en door markten en industrie om op een beslissende manier te handelen.

Zal deze reeks gebeurtenissen leiden tot een eventueel tweede referendum? Zeker, dit is wat een aantal diepe staatspublicaties zoals The Guardian het afgelopen jaar meedogenloos hebben aangemoedigd.


Noot: Gaat Teresa May morgen de motie van wantrouwen overleven, bronnen denken van wel. Wordt vervolgt, …

Update Mike Donkers (FactForum | dotcom.radio

Ik heb het gisteravond live gezien op de BBC. Maar liefst 230 stemmen meer tegen dan de 202 voor. 118 leden van May’s eigen partij stemden tegen. Een historische en verpletterende nederlaag!

Vandaag wordt gestemd over Corbyn’s motie van wantrouwen. Deze zal May wel overleven, niet omdat ze nog veel krediet heeft bij haar partijgenoten maar simpelweg om te voorkomen dat het kabinet valt en er nieuwe verkiezingen komen (die Corbyn glansrijk zal winnen vanwege de janboel die May van de Brexit heeft gemaakt en de negatieve uitstraling hiervan op de Tories).

May zou er goed aan doen om de eer aan zichzelf te houden en het stokje door te geven aan harde Brexiteers als Boris Johnson of Jacob Rees-Mogg, maar dat mag ze natuurlijk niet van haar bankiersbazen. De komende tijd gaan we dus een coup van binnenuit zien, waarbij Johnson een conservatieve meerderheid om zich heen gaat verzamelen om May af te zetten. Dit scenario wordt angstvallig verzwegen in de media, men spreekt uitsluitend over een nieuwe deal, uitstel of een tweede referendum.

Ik ben geen fan van Jeremy Corbyn, maar hij had wel groot gelijk toen hij gisteravond in zijn eerste reactie zei dat May 2 jaar lang geen enkele dialoog heeft willen voeren met de oppositie en wees op de mosterd na de maaltijd van haar voornemen om nu ineens wel te streven naar een Plan B dat kamerbreed kan worden gedragen. De EU verkeert nu in een machtspositie en zal weinig tot niets toegeven en maandag moet May al met iets wezenlijks voor het parlement verschijnen dat 230 nee-stemmers alsnog tot een ja-stem zou moeten bewegen. Gaat ‘m niet worden dus.

Let op Boris Johnson, het is wat de media niet belicht wat je in de gaten moet houden!