Gezondheid: Als zwijgen erger is als liegen in de media, …


Momenteel wordt het COVID 19 vaccin in een record periode getest om op de markt te brengen. Lees vooral nog eens dit 12 jaar oude artikel over de betrouwbaarheid van de farmaceutische middelen en het ‘wetenschappelijke’ onderzoek hiernaar, ….

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Wat als de informatie over gezondheid en medische onderzoeken de verkeerde antwoorden geeft in de media en als dit eigenlijk geen uitzondering is maar de regel? 

Veel geleerden die onderzoeken doen tot in detail zeggen dat dit het geval is. Zij zeggen dat er geen enkele studie is die geen gebreken vertoont vanwege het kader waarbinnen de onderzoeken plaatsvinden. Steeds weer worden belangrijke pijlers van de conventionele geneeskunde omvergeworpen als de onderzoeken verder worden uitgediept. Volgens het Amerikaanse Newsweek is niet alle wijsheid fout, langdurige en grootschalige dubbelblind gecontroleerde onderzoeken hebben meer kans het bij het rechte eind te hebben dan de laatste ‘ontdekkingen’ over een enkel medicijn of voedingsmiddel.

Dr. Mercola stelde dat we letterlijk leven in een tijdperk met alle nieuws onder onze vingertoppen en dat is inclusief alle gezondheid gerelateerde nieuwtjes. Vrijwel elke dag worden er nieuwe studies en bevindingen uitgebracht in relatie tot een medicijn, voedingsmiddel, roken, kanker, cafeïne, …. noem het maar op.

Als je echter vertrouwt op de media om de waarheid te vernemen over gezondheid dan is de uitleg die zij geven niet altijd goed, in feite is de kans op foutieve uitleg meer aannemelijk.

Op internet kun je bij onafhankelijke partijen beter het nieuws zoeken dan bij de media die ‘in hetzelfde bed slapen’ met de farmaceutische, chemische en voedingsindustrie als zijnde hun grote adverteerders.

De kans dat een artikel in de media niet accuraat of geheel bezijden de waarheid zit is groter dan 50 procent. Dit is niet alleen de fout van de media die deze nieuwsberichten publiceren uit de mond van de wetenschappers (weinig kritische kanttekeningen), maar het eigenlijke probleem zit hem in de medische wetenschap.

In 2008 stelde Dr. Loannidis: “Bevindingen tonen dat bij de meeste studies het ontwerp, de richtlijnen en waarden al bepalen dat de uitkomsten meer kans hebben vals te zijn dan dat ze de ‘waarheid’ tonen”.

Zaken als een te kleine opzet om daadwerkelijk inzicht te geven, soms het gebruik van experimentele meetmethoden, een slecht studieontwerp, de vooringenomenheid (achtergrond) van de onderzoekers en het selectief toepassen van de gegevens om een tevoren gewenste uitkomst te kunnen genereren (fraude). Fouten in deze medische studies kunnen regelrecht doden en gebreken veroorzaken zoals maar al te vaak blijkt in de praktijk als veilig bevonden medicamenten van de markt gehaald worden na het veroorzaken van werkelijk duizenden doden.

De claim dat de westerse geneeskunde gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, wat men zo graag beweert, is een valse claim die nog niet eens in de buurt hiervan komt!

Al die dubbelblinde, placebo-gecontroleerde en willekeurige klinische proeven worden aangeprezen als de goudstandaard van de medische wetenschap maar er zijn zoveel serieuze problemen met deze tests waar de meeste onwetend van zijn maar die wijd en zijd bekend zijn bij de onderzoekers.

Het is eenvoudigweg mogelijk dat een medicijn veilig blijkt te zijn voor een korte periode dat er getest wordt maar wellicht dodelijk is op een langere termijn. En wat te denken van al die ongewenste neveneffecten wanneer een dokter een medicijn voorschrijft in combinatie met een ander medicijn?

Zijn al die duizenden combinaties getest?
De studies zullen je het antwoord niet geven.

Zelfs een placebo-gecontroleerde studie zegt totaal niets gegeven de helende en lange tijd onderschatte werking van de gedachtekracht. Bovendien geven de studies vaak niet aan, of er wordt geen controle op uitgevoerd, wat er nu exact in een placebo zit verwerkt.

Conclusie: Je kan een wetenschappelijk onderzoek niet vertrouwen omdat het in een gerenommeerd wetenschappelijk magazine heeft gestaan. De feiten vertellen ons dat 11 procent van alle medicijnen wetenschappelijk een bewezen resultaat laten zien. (niet in combinatie getest dus met andere medicijnen)

De veelgehoorde opmerking dat natuurlijke geneeswijzen voor het merendeel ook niet wetenschappelijk getest zijn wil echter niet zeggen dat ze onveilig zijn. Sterker nog, het feit dat sommige methoden en kruiden al duizenden jaren toegepast worden maakt dat de uitkomst en veiligheid beter voorspelbaar is dan het merendeel van alle wetenschappelijk aangetoonde studies.

Hoe ga je dus op zoek naar goede informatie?
Als een bijsluiter verschillende bijwerkingen vertoont die je niet apprecieert, zoek dan verder naar een alternatief. Onthoud dat je lichaam je perfect weet te vertellen of je de juiste middelen neemt, wat ook je dokter mag vertellen.

– Vertaling Henk Mutsaers

Bron: Why-the-media-is-usually-wrong-about-health


Gisteren had ik onderstaande artikel gepost waar ik hoge verwachtingen van had, is het aan jullie aandacht ontsnapt,… ?