rss feed

rss feed

Als eerste op de hoogte zijn van een nieuw artikel dat gepubliceerd wordt op je favoriete website(s). Abonneer je dan op de RSS feed en ontvang het nieuws al na enkele minuten nadat een nieuwe podcast online komt te staan. Je kunt de RSS feed ophalen met een speciaal programma als je dit wil gaan doen van vele websites maar dit kan ook via je standaard eMail programma op je PC of Mac.

RSS feed, een stukje historie
Oorspronkelijk werd de RSS feed bedacht door Dan Libby voor de toen nog populaire Netscape internet zoekmachine in 1999. De RSS feed is een handig stukje gereedschap voor wie automatisch op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws. Het is vergelijkbaar met de meldingen op Facebook waar je zelf aan kan geven van wie je berichten wil volgen op je tijdlijn. Bij een RSS feed wordt je echter op de hoogte gehouden zodra er een nieuw artikel verschijnt op jouw favoriete website(s) en ontvang je een melding via eMail.

Je kan daarvoor een speciaal programma gebruiken als je 10, 20 of zelfs meer als 100 websites wil volgen. De RSS feed is heel populair bij journalisten die op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws. Heb je net als ik ook al jaren geen krant meer dan blijf je niet alleen goed op de hoogte van het nieuws (naar eigen keuze), maar je weet het vaak eerder dan het in de krant wordt gepubliceerd. Bovendien lees je zelf de bron van het bericht, en niet hoe het nieuws vervolgens ?geserveerd' wordt! Je kan dus per website abonneren op de RSS feed en indien gewenst je aanmelding in je eigen programma zonder de betreffende website te bezoeken weer ongedaan maken.

Er zijn dus speciale programma's waar je al deze RSS feeds kunt beheren/lezen zoals Google Reader, Snarfer, Feeddemon, NewzCrawler en vele anderen. In je standaard eMail programma op je PC of Mac gaat dit echter ook prima.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te abonneren op een RSS feed
Ga in Microsoft Outlook naar Extra (Tools) ? vervolgens naar ? Accountinstellingen (Account settings) ? Klik op het tabblad RSS Kanalen (RSS feeds) ? Nieuw (New) en plak hier de URL van uw feed. (Selecteer de link van de feed op je PC met ctrl A ? kopieer met ctrl C ? plak met ctrl V in je eMail programma) (Op de Mac vervang je de ctrl toets door de Apple toets) Ga in uw Apple mail naar Archief (File) ? Zo werkt de RSS feed op je Mac

kennis geeft de morale plicht om te delen | disclaimer |