hoe maak je een podcast ?

welkom op dotcom radio [podcast]

Hoe maken wij onze nieuws podcast? [dotcom.radio]

Met het maken van een wekelijkse podcast heb ik al heel wat jaartjes ervaring. De eerste werd in september 2008 gestart met gezondheidsradio. De naam zegt het al "radio". De podcast werd eveneens uitgezonden op de locale omroep. De lengte van de podcast was dus altijd ingegeven aan de tijdsduur van de radio uitzending 52 minuten plus een muzikale uitloop omdat met de reclame de exacte tijdsduur nooit bekend is tevoren.

Ten tweede ben je elke week verplicht een uitzending te hebben. Dat deden we de eerste jaren semi live. Het eerste half uur werd thuis via Skype opgenomen en deel twee live in de studio via de telefoon of met studio gasten. De podcast eindigde in april 2014 en is nog steeds te downloaded via internet [de onderwerpen vindt je hier].

In mei 2016 zijn we weer van start gegaan en daarin hebben we nu een modus gevonden die voor allen goed werkt. Gezien het grote aanbod wekelijks nieuws is het vrijwel niet mogelijk om onderwerpen verder uit te diepen of bijvoorbeeld een thema uitzending te maken, iets wat we in het verleden regelmatig deden met gezondheidsradio.

Een ieder verzamelt nieuws. Van Arend krijg ik gedurende de week per mail wat items aangeboden. Mike publiceert deze op zijn eigen websites en forum en stuurt soms ook wat door. Ron maakt op vrijdag een nieuws samenvatting voor publicatie op de dotcom radio podcast pagina.

Omdat we de onderwerpen soms slechts kort aanstippen kan een ieder via de links meer informatie verwerven. Best bewerkelijk elke week maar ook handig als gesprekleider om de podcast in goede banen te leiden zodat alle belangrijke onderwerpen aan bod komen. Al vanaf het begin als je met een team van vier mensen vaak van het ene naar het andere onderwerp overschakelt dien je de tijd strak in de gaten te houden. 52 minuten zijn het uiterste.

Na de opname wordt de Skype opname omgerekend naar het mp3 formaat en wordt de opname vervolgens door de compressor / limiter gehaald [3:1] zodat alle sprekers even luid zonder pieken duidelijk verstaanbaar overkomen. Daarna worden de opname in Garageband op de Mac geëdit. Begin tune, jingles, eindtune en enkele spreek pauze's, [ver]storing inkorten. Inhoudelijk wordt er niets veranderd. De podcast wordt vervolgens op 256k mp3 geupload naar de radio server en op 128k mp3 voor de podcast server. Sommige mensen downloaded de podcast maar de meerderheid luistert rechtstreeks via de computer of via een mobiele data stream.

Al met al gaat er elke week toch wel een uurtje of zeven tot soms tien uur werk zitten in de realisatie van de podcast aan deze zijde exclusief het lezen schrijven van artikelen en het uitspitten van het nieuws.

Soms, … krijgen we ook vragen of een bijdrage, deze zijn natuurlijk van harte welkom

podcast opname werkplek

kennis geeft de morale plicht om te delen | disclaimer |